Dispozitivele periferice asigură comunicarea bidirecțională între calculator și utilizator. După tipul lor, acestea se împart în dispozitive periferice de intrare, dispozitive periferice de ieșire și dispozitive periferice de intrare-ieșire.
referat despre dispozitive periferice de intrare
Dispozitivele periferice de intrare-ieșire au rol dublu deoarece permit, atât comunicare calculator-utilizatori, cât și comunicarea utilizator-calculator. Altfel spus, prin acestea poți, fie introduce date, fie extrage date din calculator.
Așadar, acestea sunt dispozitivele periferice de intrare, de ieșire și de intrare-ieșire. După cum probabil ai observat deja din articol, fiecare are rolul lui, iar unele dintre acestea au roluri atât de importante încât, în lipsa lor, utilizarea unui calculator ar fi îngreunată foarte mult.
Mausul sau mouse,[1] este unul dintre cele mai importante dispozitive periferice de introdus comenzi ale computerului (calculatorului electronic) modern. A devenit aproape un "element" hardware standard al oricărui computer. De obicei mausul este un obiect mic echipat cu una sau mai multe taste, modelat astfel încât să poată fi apucat și mânuit ușor cu mâna. Principiul lui de funcționare se bazează pe recunoașterea de către computer a mișcării sale relativă la suprafața plană pe care este așezat și deplasat.
Până acum s-au inventat multe tipuri de dispozitive periferice de indicat/comandat, pentru diverse domenii de aplicație, care pot avea cu totul alte forme și principii de funcționare decât mausul tradițional, ca de exemplu: trackball, touch pad, touch screen, joy stick, graphics tablet, Nintendo Wii Remote și mai recent (în toamna 2009), Apple Magic Mouse.
Aceste dispozitive sunt folosite de obicei la controlul jocurilor video și de obicei au unul sau mai multe butoane cu stări ce pot fi de asemenea citite de către computer. Termenul joystick a devenit un sinonim pentru dispozitivele de comandă pentru jocuri care pot fi conectate la un computer, pentru că PC-ul numește intrarea unde se conectează joystick-ul, "intrare pentru joystick". Cu același design de bază, dar cu o importanță mult mai mare, este și instrumentul principal de control al aparatelor de zbor (elicopter și, mai nou, avion). Se bazează pe același principiu al joystick-ului pentru PC, imprimându-și mișcarea 3D unui computer central ce îi transformă mișcările în diferite acțiuni (virare, urcare, coborâre).
Vârful pix-stylusui sau dispozitivul-puc, mișcate pe tabletă, transmit impulsuri prin care tableta primește informații corespondente despre apăsarea/prezența pix-stylusului sau dispozitivului-pucpe poziția respectivă de pe tabletă. La modelele mai perfecționate pot fi recunoscute și informații precum: înclinația pixului, rotirea lui, apăsarea degetelor sau se lucrează simultan cu mai multe dispozitive (stylus, puc).
În Asia de Est aceste dispozitive periferice sunt utilizate pentru scrierea pictogramelor (cum ar fi cele chinezești, japoneze etc.). Tehnologia nu este scumpă și pune la dispoziție o unealtă facilă pentru recunoașterea scrisului de mână.
Un periferic este un dispozitiv hardware ce este inclus sau se adauga unui sistem de calcul pentru a-i extinde functionalitatea, iar denumirea de periferic este aplicata de obicei acelor unitati componente care pot fi optionale prin natura lor.Din punctul de vedere al directiei de transfer al informatiei, dispozitivele periferice se clasifica in:
Din ultima categorie fac parte si retelele interne destinate comunicarii intre periferice.Din punct de vedere functional, dispozitivele periferice se impart in:1) periferice de schimb: imprimanta, plotter-ul, videoterminalele, retelele de comunicare cu alte periferice;2) periferice purtatoare de informatii permanent pe medii magnetice: benzile magnetice, discurile (hard-discurile, dischetele).Preluarea datelor de pe aceste suporturi se face prin intermediul unui cap de citire. Benzile magnetice sunt dispozitive cu acces secvential la informatiile memorate. Capul de citire are pozitie fixa si el citeste la un moment dat continutul benzii care este in dreptul sau.La discurile magnetice, informatia poate fi accesata in mod direct. Citirea se face prin deplasarea capului de citire pana in dreptul zonei de pe disc unde este memorata informatia cautata.Observatie: Discurile si benzile magnetice pot fi discutate si in contextul unitatilor de memorie auxiliara.Din punctul de vedere al tipului de transfer al informatiei, avem: periferice bloc si periferice caracter.Perifericele bloc sunt caracterizate de faptul ca organizeaza informatia in blocuri de lungime fixa, fiecare bloc avand propria adresa.Unitatea logica de schimb dintre perifericele bazate pe suport magnetic si memoria interna este blocul de informatie. Acesta este format din unul sau mai multe sectoare vecine, care apartin aceleiasi piste. Un bloc va contine, pe langa succesiunea propriu-zisa de octeti cu informatie, un numar suplimentar de biti destinati verificarii corectitudinii informatiei memorate in blocul respectiv. Pentru aceasta completare sunt cunoscute doua metode : schema de codificare polinomial-ciclica si schema cu biti de paritate incrucisata.Exemple: mediile de tip disc.Perifericele caracter sunt caracterizate de faptul ca furnizeaza sau primesc un flux de octeti, fara nici o structura de grupare a acestora. In consecinta, octetii nu sunt adresabili si fiecare octet este disponibil ca si caracter curent pana la aparitia urmatorului caracter in/pe flux.Exemple: imprimanta, terminalele cu tastatura si ecran, mouse-urile.Din punctul de vedere al partenerului implicat in utilizarea perifericului respectiv, avem: periferice care interactioneaza cu omul si periferice care interactioneaza cu masina.O caracteristica importanta pentru aprecierea unui periferic este data de rata de transfer. Aceasta este data numarul de unitati de informatie pe care le poate transfera perifericul respectiv intr-o secunda in cadrul comunicarii cu procesorul, cu memoriile sau cu alte periferice.
Dispozitivele perifericeasigura introducerea in calculator ainformatiilor de pe suporturi externe si extragerea informatiilor dincalculator si depunerea lor pe suporturi externe. Exista diferite tipuride dispozitive periferice in functie de suporturile pe care leprelucreaza.
Dispozitivele de intrareasigura citirea informatiilor de intrare (date si programe) de pe mediiexterne si introducerea lor in memoria calculatorului in reprezentariinterne adecvate fiecarui tip de data. Dintre dispozitivele de intrarefolosite astazi amintim: tastatura, mouse-ul, creionul optic, scanner-ul(dispozitiv specializat in introducerea de imagini), cititorul de disc compact(CD-ROM), unitatea de discheta (asigura citirea sau scriereainformatiei pe discheta, deci este undispozitiv de intrare-iesire), dispozitivul de citire-scriere pe hard-disk(disc magnetic), unitatea de ZIP. Aceasta din urma esteun dispozitiv de citire-scriere care prelucreaza un suport magneticasemanator cu o discheta, dar cu o capacitate mult maimare - 100 MO - , in timp de dischetele obisnuite au 1.44 MO. Capacitateauzuala a unui CD (Compact Disk) este de 650 MO, ceea ce il face foarteutil in retinerea de programe si informatii audio. Pentru inregistrareainformatiilor multimedia ce contin imagini video, care ocupa un spatiumai mare (de exemplu, pentru codificarea unui film in format MPEG sunt necesariaproximativ 4GO ,e utilizeaza uzual un suportoptic de capacitate mai mare, DVD-ROM-ul (Digital Versatile Disk). Dintredispozitivele periferice de intrare mai vechi amintim: cititorul de cartele -cartela era un suport din hartie mai rigida, cititorul de bandade hartie - informatiile se inregistrau pe banda prin perforatii, unitateade banda magnetica - dispozitiv de intrare-iesire care prelucra obanda magnetica asemanatoare celei de magnetofon,dar de dimensiuni mai mari, unitatea de disc magnetic - un volum de discmagnetic era format din mai multe discuri suprapuse, intre care se puteadeplasa dispozitivul de citire-scriere al unitatii (cap decitire-scriere), casetofonul (mai ales pentru calculatoare personalefamiliale), terminalele de teletransmisie - dispozitiv de intrare-iesire pentruminicalculatoare.
Dispozitivelede iesire asiguradepunerea informatiilor din memoria interna pe suporturi externe. Ele se vor trecedin reprezentarea interna intr-o forma accesibila omului.Dispozitivele de iesire difera si ele in functie desuportul folosit. Dintre dispozitivele de iesire folosite astaziamintim: monitorul , a carui interfatafizica cu calculatorul foloseste o placa video, imprimanta,plotter-ul (pentru reprezentari grafice), unitati dedischeta, hard-disk si ZIP (dispozitive de intrare-iesire), inscriptorde CD (care permite si citirea CD-urilor). Sistemele multimedia mai sunt dotatecu placa de sunet si difuzoare dar la ele se pot cupla si alte dispozitivede introducere sau extragere de imagini si sunete.Dintre periferice de iesirevechi amintim: perforatorul de cartele, perforatorul de banda de hartie,unitatile de banda magnetica si disc magnetic,casetofonul, terminale de teletransmisie (minicalculatoare).
Plotterele au fost primeledispozitive periferice care au oferit sistemelor de calcul posibilitatea de aproduce iesiri in forma grafica. Plotterele pot fi cu penita, cu jet decerneala, de tip termic si de tipelectrostatic.Plotterele au in componenta procesoare grafice proprii. Deexemplu, plotterele cu penita recunosc primitive grafice precum: linie,poligon, arc de cerc, text etc. Daca suportul de informatie estefilmul fotografic, atunci dispozitivul asemanator plotterului, dar instalat incoditii specifice se numeste fotoplotter.
Viteza de lucru aperifericelor difera in functie de performantele lor tehnologice (foartemica la dispozitivele exclusiv mecanice) dar estemult mai mica decat a unitatii centrale, care functioneazape principii exclusiv electronice. Printr-o analogieumana, noi gandim adesea mult mai repede decat putem scrie. 2ff7e9595c
Comments